donderdag 19 december 2013

Concept 1: Compact

Op woensdag 18 december zijn we begonnen aan het uitwerken van het eerste concept. De compacte versie van de MEE. Daarvoor hebben we eerst de Yezz gepakt en daar op touwen geplaatst om de vormen te bepalen. Hieronder kan je daarvan een foto zien.



Toen deze touwtjes geplaatst waren gingen we verder met het opvullen van de gaten, we plaatste karton op de plekken waar het moest komen. Toen ontstond er dit.





Toen deze kartonnen delen hadden geplaatst hebben we deze vast gelijmd en hebben we verschillende verbindingen besproken en zijn we ideeën gaan verzinnen om de opbergstukken te maken. De opbergvoorziening is zoals te zien op de foto's hieronder geplaatst naar het inklap mechanisme. De openingen voor de vakken komen aan de zijkant zoals te zien op de laatste foto hierboven.





Na deze stap hebben we een ondersteuningswiel geplaatst en zijn we begonnen aan het bedenken van de invouwlijnen. Hij kan nu ook opvouwen zoals hieronder te zien is.



Na dat we dit grote spuugmodel gemaakt hadden zijn we begonnen met het testen. We hebben verschillende studenten laten lopen met de Yezz wanneer de opbergbox gemonteerd was en ze hadden allemaal de zelfde feedback:"ik stoot mijn voeten". Daarom hebben we ervoor gekozen om de box rond te maken in plaats van vierkant. Dit is te zien in onze laatste tekeningen. De ontwerpbegeleider heeft ons nog op het idee gebracht om de zijden van de opbergbox te veranderen naar een skelet of een doorzichtig materiaal, zoals bij de Yezz, daarom hebben we dit aan gepast. Nu lijkt hij minder robuust en past hij meer in de vormgeving van de Yezz.  Dit concept is nu af en we gaan door met concept 2: Duurzaam. Van dit concept hebben we geleerd dat de manier van bouwen heel simpel kan zijn. We hebben nu gelijk alle afmetingen al en we hebben gelijk een werkingsprincipe. Omdat dit zo'n succes was hebben we besloten om dit ook bij de andere twee concepten te doen. Hieronder zie je de tekeningen van ons concept.








Tekensles les 3 "De toren van Pisa"

Voor deze les was het huiswerk om de Toren van Pisa te tekenen. Op  18 december ben ik dus aan de slag gegaan. De moeilijkheid was het schetsen van een scheve cilinder met daarin ellipsen om afscheidingen te vormen. Deze toren heb ik gemaakt aan de hand van het salami worst model.
Hieronder is mijn tekening te zien.


Als feedback op deze tekening heb ik gekregen dat ik meer schetsmatig mijn deel ellipsen door moet tekenen. Hierdoor kan de vorm nog beter naar voren komen. Ik heb veel geleerd van deze opdracht, zoals het aanbrengen van detail in en cilinder. Ik weet nu waar je op moet letten bij de bolling en het daarbij construeren.

maandag 16 december 2013

Presentatie ideefase

Op 16 december hebben we een presentatie gehouden van de ideefase. Dit deden we zoals de vorige keer in groepjes. De presentatie was voorbereid en hij verliep zoals hij moest lopen. We waren daar dus erg blij mee. De feedback die wij gehad hebben op onze presentatie was als volgt:

  • Verhelderende spuugmodellen
  • Goed opgebouwde en gestructureerde presentatie
  • Integrale ideeën mogen verder en beter uitgewerkt worden
Over het laatste puntje had ik al een post aangemaakt. Ik vertelde bij de post "integrale ideeën" als dat ik mijn eerste idee niet ver uitgewerkt had. Ik heb dit niet gedaan omdat ik het gevoel had dat we tijd te kort zouden hebben. Dit kwam omdat we veel opdrachten tussen door kregen en ik het qua planning even niet meer zag zitten. We hebben uit eindelijk toch nog genoeg ruimte gevonden om alles af te krijgen dus dat is iets om te herinneren bij het volgende blok.


Het maken van Spuugmodelen

Van onze integrale ideeën hebben wij spuugmodellen gemaakt. Dit omdat wij graag een visualisatie willen hebben van elkaar idee zodat we beter kunnen begrijpen hoe het er uitziet. Natuurlijk doen wij dit ook omdat dit van ons gevraagd wordt door de ontwerpbegeleider.

Hieronder kan je de modellen zien die ik gemaakt heb.

Dit is de Behendige variant

Dit is de achterkant van het ontwerp


Dit is de voorkant van het ontwerp


En dit is het Duurzame ontwerp

Dit is een boven perspectief



Dit is de voorkant van het model.

Door het maken van deze modellen heb ik inzicht gekregen in de complexiteit van het in elkaar zetten. Het eerste ontwerp viel na het bouwen al bijna gelijk af. Dit kwam omdat hij uit te veel losse onderdelen bestond. In een sociale werkplaats of bij de klanten thuis was dit ontwerp bijna niet begrijpelijk in elkaar te krijgen. Ook heb ik geleerd dat ik niet veel tijd in mijn modellen hoef te steken als dat ik eerst dacht. Bij het vorige blok was ik erg ijverig met het plaatsen van details. De vorm is nu wel wat anders dat de vormen die een step heeft maar ik denk dat minder plaatsen van detail erg veel helpt. Het materiaal gebruik heeft mij ook meer vrijheid gegeven, onverwachts was dit alleen wel want eerst wilde ik van schuim iets maken. Dit kon helaas niet omdat de werkplaats dicht was.

Wegingsmatrix en de gekozen ideeen

Vandaag hebben wij de wegingsmatrix opgesteld en daaruit hebben we 3 integrale geselecteerd die wij mee gaan nemen naar de concept fase.

Hieronder kan je de matrix zien met de puntentelling.


Zoals je kunt zien zijn er drie ideeën gekozen.
Het compacte design van Jeroen
De retro aanpak van Roel
En mijn ontwerp de duurzame trolley

In deze matrix hebben we alleen de belangrijkste en de eisen die van toepassing waren gepakt. Omdat we ook veel eisen en wensen hebben over verpakken en dat soort voor nu nog onmeetbare dingen, hebben we veel eisen en wensen voor nu kunnen schrappen. We hebben gezien dat we onze eisen en wensen misschien meer moeten opscherpen naar meetbare dingen voor de ideefase en conceptfase. Dat is het punt wat wij willen mee nemen naar de volgende ideefase van blok 3.

Integrale ideeen

Voor de Ideefase was een van de laatste taken het maken van integrale ideeën. Deze ideeën komen voort uit de geesten en uit de morfologische kaart. Deze zijn te lezen in mijn vorige blogposts. Mijn ideeën zijn als volgt:

Integraal idee 1:




In dit idee stond de geest Wendbaarheid centraal. Zoals je kunt zien heb ik gebruik gemaakt van een ideeschets en ben ik uiteindelijk niet uitgekomen op een echt integraal idee. Hier had ik meer aandacht aan moeten besteden. Ik denk dat dit idee meer levensvatbaarheid had kunnen  hebben als hier meer tid in had gezeten, je mag eerlijk weten dat ik dit jammer vindt. Op de tekening zie je twee driehoeken, deze kun je op elkaar klikken en aan de zijkanten van de Yezz klikken. Wanneer je toch liever een tas wilt dan kan je deze aan elkaar klikken en er een schoudertas of rugzak van maken.

Integraal idee 2:



Dit idee was gebaseerd op de term duurzaamheid. Qua vorm heb ik deze gebaseerd op de onderkant van het frame van de Yezz. Deze heeft een soort gelijke vorm. Ik heb hier gekozen voor een trolley/schoudertas om het zwaarte punt van de Yezz niet te veranderen. Ook is deze niet op de Yezz vast te klikken. Met enige aanpassingen in de conceptfase zou dit wel mogelijk kunnen zijn, maar daar moet ik onderzoek naar doen. De tas is duurzaam doordat er zo min mogelijk verbindingen in zitten verwerkt en door dat ik gebruik wil maken van een stof waar zaadjes in verwerkt zitten. Als de zachte binnenkant verweert is dan kan deze in de natuur gegooid worden. Omdat de stof afbreekbaar word komen de zaadjes in de grond terecht.



Geesten van onze ideeen

Om onze kaart in te vullen hebben we geesten verzonnen. Met deze geesten kunnen we integrale ideeën maken. Deze geesten hebben we opgesteld door middel van ons analyse verslag en onze ontwerpvisie. Dit zijn onze geesten.









Ik had de geesten Duurzaam en Behendig. Roel nam de geesten Retro en Multifunctioneel op zich en Jeroen ging aan de slag met de geesten Toys 4 Boys en Compact

De geesten en onze ontwerpvisie zijn dermate verbonden met elkaar, de ontwerpvisie is ook te vinden op mijn blog en ik zal je er even naar toe linken met deze link Ontwerpvisie. Maar voor het gemak plaats ik hem hier ook onder! Eerst zie je een specifieke regel uit de ontwerpvisie en daar achter plaats ik in het groen de geesten.

"De opbergvoorziening moet de meest complete in zijn soort worden.  <-- Multifunctioneel
Personalisatie mogelijkheden moeten uniek in zijn soort zijn. 
Het product moet zorgen voor binding met de klant, zowel materieel als emotioneel. <-- toys 4 boys en retro
Verder zullen de aspecten duurzaamheid, kwaliteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijke plaats innemen in het imago van de Yezz. <-- Duurzaamheid
De kwaliteit van de opbergvoorziening moet Samsonite producten kunnen evenaren. <-- behendigheid en compact
De samenwerking tussen Quinny en Samsonite moet er voorzorgen dat de verkoop van de Yezz wordt gestimuleerd."




Morfologische kaart

Op donderdag 12 December hebben wij onze morfologische kaart gemaakt. Op woensdag waren we hier al mee begonnen maar wegens tijd gebrek hebben we hem toen niet af kunnen maken. In de kaart hebben wij onze 20 deelvragen in de linker kolom geplaatst en alle ideeën in de kolommen daarnaast geplaatst. Hieronder kan je onze kaart inzien.




Deze kaart heeft ons wel op ideeën gebracht voor het maken van onze integrale ideeën. Ik heb door middel van de geesten die we bedacht hadden, 2 naar mijn mening goed uitgewerkte ideeën kunnen schetsen. Ik heb geleerd dat een morfologische kaart erg handig kan zijn maar in sommige projecten een veel minder grote prioriteit heeft. In dit project hebben we deze kaart alleen benut door er ideeën in e zetten en kleinere deeloplossingen te verzinnen. In ons vorig project hebben we complete concepten uit de kaart kunnen halen.

dinsdag 10 december 2013

Workshop Vormtaal deel 1

Op 10 Dember kregen we les van Jeffrey Dam, hij ging ons een opdracht geven die te maken heeft met vormtaal. Als voorbereiding op deze opdracht moesten we een huishoudelijk apparaat meenemen, die tenminste 2 basisvormen in zich had. Ik nam een broodrooster mee. De opdracht was een stroom onderbreker te ontwerpen die in de familie van de broodrooster zit. Hij moet er dus  qua vormtaal overeenkomsten hebben. Deze opdracht beslaat meerdere weken. Vandaag moesten wij stap 1 t/m 4 doorlopen, wat inhoud: het bepalen van de vormen in de broodrooster, het natekenen in verschillen de aanzichten, het genereren van ideeën voor de stroom onderbreker en het opstellen van 2 ideeën. Omdat ik tijd overhad ben ik verder gegaan met stap 5 en dat was het uitwerken van concepten en één concept uitkiezen. De bedoeling is om alleen de vorm uit te werken en niet te kijken naar de techniek. Bij stap 6 moeten we de concepten gaan materialiseren en bij stap 7 moeten we presenteren.

Hieronder kan je de resultaten zien met een beschrijving.

 


Stap 1 en stap 2 zijn verwerkt in deze foto. In stap 1 heb ik bepaald dat de broodrooster uit 4 basis vormen bestaat. In stap 2 ben ik voor-, zij- en boven aanzichten gaan tekenen van de broodrooster. Ook heb ik de materialen en stijlen genoteerd.



Deze foto beslaat stap 3, het genereren van ideeën. Op deze foto kan je ook zien wat mijn twee beste ideeën waren.



Op deze foto heb ik de twee ideeën verder uitgewerkt tot ze naar mijn gevoel perfect waren.



Op deze foto heb ik het idee van de Current Slider uitgewerkt tot een concept, je kan hem zien in perspectief en in aanzichten. Je kan ook mijn commentaar lezen in de foto.


Hier heb ik de Sunset getekend. Zoals bij de vorige foto staat hier ook commentaar bij en zijn er zowel aanzichten als perspectief aanwezig.



Zoals te zien heb ik de Sunset uitgewerkt naar een nog beter concept. De Sunset op foto 6 was naar mijn mening te blokkig en de kleuren vond ik niet mooi. Dit ontwerp is uiteindelijk mijn tweede concept geworden.

Als laatste moest ik voor één van de twee concepten kiezen, om deze later te materialiseren. Ik heb gekozen voor de Sunset omdat ik deze vormen mooier vind en het mechanisme vind ik specialer bij deze. Dit concept geeft mij als ik er naar kijk een beleving waar ik aan wil zitten. Daarom ga ik voor dit concept.


maandag 9 december 2013

Ideeschetsen

Vandaag op 9-12 heb ik 20 ideeschetsen geleverd voor ons project. We hebben daarvoor de volgende deelvragen gebruikt om deze papieren vol te schetsen:

1. Hoe kun je de opbergvoorziening vervoeren?
2. Hoe kun je de opbergvoorziening duurzaam maken?
3. Hoe kan je bagage beschermen?
4. Hoe kun je verkoop stimuleren?
5. Hoe kan je comfort bieden aan de gebruiker achter de kinderwagen?
6. Hoe kan je personaliseren?
7. Hoe kan je de vak indeling bepalen?
8. Hoe kan je verbinden tussen de Yezz en de opbergvoorziening?
9. Hoe kun je de opbergvoorziening inklappen?
10. Hoe kan je de opbergvoorziening afsluiten?
11. Voorbereiden op mogelijke situaties tijdens een wandeling?
12. Hoe maak je de opbergvoorziening zo licht mogelijk.
13. Hoe maak je hem zo sterk mogelijk?
14. Hoe kun je de opbergvoorziening ingeklapt zo klein mogelijk maken?
15. Hoe kun je bedieningselementen duidelijk maken voor de gebruiker?
16. Hoe kun je de opbergvoorziening vullen en legen?
17. Hoe kun je de opbergvoorziening demonteren (harde kern van zachte kern)?
18. Hoe kun je de binnenkant van de opbergvoorziening schoonmaken?
19. Hoe kun je de opbergvoorziening zo goedkoop mogelijk maken?
20. Hoe kan ik de opbergvoorziening aantrekkelijk maken voor verschillende doelgroepen?

Voor elke van deze deelvragen hebben we de volgende creativiteit technieken geprobeerd te gebruiken. We hebben gewerkt met deze 5 technieken: Hoe kun je?, Scamper, roulatie, associatie en de superheldentechniek.

Hieronder kan je de schetsen zien:


Bij deze schets heb ik de hoe kun je techniek en de superhelden techniek toegepast. De katapult bijvoorbeeld, dat zou de held Peter Griffin uit Family Guy nou ook doen.


Bij deze tekening is vooral gekeken naar de "Hoe kun je?" techniek.


Ik heb voor deze schets gekeken naar hoe de grappige ingevingen een echte levensvatbaarheid kunnen hebben. Ik heb hier vooral naar de Superhelden techniek en de Scamper techniek gekeken.



Bij deze tekening is vooral gekeken naar de "Hoe kun je?" techniek

In deze schets wilde ik kijken naar vanuit de Yezz kijken naar verbeterpunten die comfort bieden. Deze schets heeft met de "hoe kun je?" techniek veel oplossingen geboden.



Bij deze tekening is vooral gekeken naar de "Hoe kun je?" techniek


Bij deze tekening is vooral gekeken naar de "Hoe kun je?" techniek en heb ik gekeken naar hoe anderen hun probleem op gelost hebben. Bijvoorbeeld bij het kapsalon bakje.



Bij deze tekening heb ik veel gekeken naar huidige systemen. Dit heb ik gedaan omdat het product ergonomisch moet zijn en ik graag geen onbegrijpbaar product wilde creëren. Yezz heeft wel een innovatieve manier van invouwen maar het in klikken van het systeem moet intuïtief gaan en moet niet compleet nieuw zijn voor de mens. Er moet gelijk gezien worden wat waar moet.



Bij deze tekening is vooral gekeken naar de "Hoe kun je?" techniek en hebben we ideeën gerouleerd.



Bij deze tekening is vooral gekeken naar de "Hoe kun je?" techniek en hebben we ideeën gerouleerd. Veel van deze ideeën kwamen voort uit ideeën die ik al opgedaan had over sluitingen, veel tekeningen zullen dus bekend voorkomen.



Ik heb bij deze vooral gekeken naar de Procesboom en naar een leuke oplossing door middel van de Hoe kun je? techniek en de Superhelden techniek. Ook hebben we hierbij ideeën gerouleerd om zo veel mogelijk oplossingen te verzinnen.


Bij deze tekening is vooral gekeken naar de "Hoe kun je?" techniek en naar de superhelden techniek. Iemand zoals Iron man zou gewoon een Truck laten komen om de tas in te vervoeren. En een Koning zou slaafjes de tas laten dragen. Dit zijn nu nog vrij vreemde ideeën, maar terwijl ik dit typ kom ik op het idee voor een radiografisch bestuurbare koffer die je overal volgt!  Bij deze dus mijn idee beste lezers ;) !


Bij deze tekening is vooral gekeken naar de "Hoe kun je?" techniek en hebben we ideeën gerouleerd.


Deze tekening heb ik op donderdag middag gemaakt. Het laatste beetje energie van de Design Donderdag zit op dit vel. Op 9 december heb ik er nog 1 idee bij kunnen verzinnen. Bij deze tekening is vooral gekeken naar de "Hoe kun je?" techniek.


Bij deze tekening is vooral gekeken naar de "Hoe kun je?" techniek


Bij deze tekening is vooral gekeken naar de "Hoe kun je?" techniek en hebben we ideeën gerouleerd.


Bij deze tekening is vooral gekeken naar de "Hoe kun je?" techniek en hebben we ideeën gerouleerd.


Bij deze tekening heb ik gewerkt met de superhelden techniek en het rouleren van ideeën. Krabben zoals Wolverine, Laseren zoals Iron man en  water afstotend zoals Aquaman!


Bij deze tekening heb ik vooral gekeken door middel van de superhelden techniek. Dit omdat ik gelijk moest denken aan Tony Stark van Ironman die veel te veel geld heeft en zich alles kan veroorloven.


Bij deze tekening is vooral gekeken naar de "Hoe kun je?" techniek en hebben we ideeën gerouleerd.