STARRT Analysefase

Situatie

We zaten deze week in de analysefase. Het is de bedoeling dat we een analyse gaan uitvoeren aan de hand van de strategische fase die we de week hiervoor gedaan hebben. Deze week moesten we onderzoek doen en het product idee specifieker maken door de strategische fase verder uitwerken. Aan het einde van de analysefase moeten wij een analyseverslag inleveren waarin wij ons onderzoek in kaart brengen en wij onze bevindingen en plannen beargumenteren.
Analysefase intro

Taak

De taak die we hadden tijdens de analysefase is het beter doorgronden van de ondervindingen uit de strategische fase. Het is de bedoeling dat we een procesboom maken, een pakket van wensen en eisen en een ontwerpvisie. Zelf voegen wij er nog andere dingen aan toe. Dinsdag 3-12 moeten wij een presentatie en onze analysefase uitleggen aan iedereen die onder de begeleiding van dhr. Mouw valt. Hij is namelijk onze ontwerpbegeleider en gaat ons helpen en beoordelen.

Activiteiten

Als groep hebben wij de volgende activiteiten ondernomen om naar het resultaat toe te werken: het uitdiepen van het bronnen onderzoek, het opstellen van een procesboom, het maken van een pakket van eisen en wensen, het inrichten van een mens product interactie model, het formuleren van een ontwerpvisie en het herzien van de hoofdvraag. Op de laatste dag hebben we een presentatie gehouden voor de klas.

Bronnenonderzoek

We hebben niet veel tijd meer in het bronnenonderzoek hoeven steken, dit komt omdat we inde strategische fase al zeer grondig bezig zijn geweest. We hebben nog informatie opgezocht over Samsonite om zo meer inzicht te krijgen van hun imago en producten. We hebben zo al meer ideeën gekregen van kennis die we zouden kunnen gebruiken. Samsonite heeft namelijk ervaring met het bedrukken en kleuren van stoffen en het zelf indelen van opbergvakken.
Samsonite

Procesboom

Na het bronnenonderzoek zijn we begonnen aan de procesboom. We hebben dit geprobeerd zo grondig mogelijk aan te pakken, door veel situaties te visualiseren in onze gedachtes en door Jeroen te gebruiken als proefkonijn achter de Yezz. Hierdoor hebben we nog veel extra ideeën kunnen generen en zijn we veel wijzer geworden over waar we precies allemaal rekening mee moeten houden. We hebben veel tijd gespendeerd aan deze procesboom en hierdoor hebben wij een flinke voorsprong gehad tijdens het maken van andere stukken van ons verslag.
Procesboom

Pakket van eisen en wensen

Na het opstellen van de procesboom zijn we direct overgegaan naar het maken van het pakket van eisen en wensen. We zijn de procesboom doorlopen en bij iedere specificatie hebben we 1 of meerdere eisen kunnen bedenken. Aan de hand van alle eisen hebben we wensen kunnen opstellen. Uit eindelijk hebben we 51 eisen en 44 wensen kunnen bedenken. Eerst hadden we meer wensen maar doordat we deze toetsbaar wilde maken hebben we er een aantal moeten schrappen. Nadat we de toetsbaarheid hebben bepaalt konden we door naar het mens product interactiemodel.
Pakket van Eisen en Wensen

Mens product interactiemodel.

Het mens product interactiemodel hebben we kunnen maken aan de hand van de procesboom. We hebben puur gekeken naar de bedieningselementen en wat voor ervaring daarbij moet vrijkomen in de gedachtes van de mens. We wilden eigenlijk naar meer elementen kijken maar omdat dat voor dit blok nog niet aan de orde komt hebben we op advies alleen naar de bedieningselementen gekeken. Door alle bedieningselementen te bekijken wordt je bewust van de knoppen e.a. dit op een kinderwagen zitten en wat voor informatie deze overbrengen.
Mens Product Interactiemodel

Het beschrijven van de ontwerpvisie.

Na dat we alle voorwaarden hadden opgesteld zijn we gaan denken over wat wij precies willen ontwerpen, dit heet de ontwerpvisie. Onze ontwerpvisie hebben we samengesteld uit de verwachtingen die wij stellen aan het product, en uit de verwachtingen die Dorel wilt zien in ons product. We hebben geprobeerd om geen duidelijke vormen of product eigenschappen te verwerken in onze visie omdat dit ons kan gaan beperken in de ideefase.
Ontwerpvisie

Het opstellen van nieuwe probleemstelling.

Nadat we al het onderzoek gedaan hadden zijn we de probleemstelling gaan herzien. Omdat we al diep onderzoek gedaan hebben in de strategische fase hadden wij al een vrij goede probleemstelling. We hebben alleen een duidelijkere formulering gebruikt en hebben we de zin anders opgebouwd. Aan de hand van de feedback die we gekregen hebben, hebben we de probleemstelling we nog niet iets aangepast. Maar dat komt in de volgende alinea.
Probleemstelling

Het presenteren van de analysefase.

Op  de laatste dag moesten we alles gaan presenteren van het analyseverslag. We hebben een powerpoint gemaakt en we hebben hier wat steekwoorden bij verzonnen. Omdat we niet veel tijd hiervoor hadden. konden we geen goed spreekschema maken. We wisten dus niet wie wat en wanneer ging vertellen. Daardoor hadden we niet zo eerlijke indeling. Dit hebben we ook terug gekregen als feedback van de groep. De rest van de feedback verwerk ik onder het kopje resultaten.

Resultaat

We hebben alle resultaten op tijd op kunnen leveren. De procesboom en het pakket van eisen heeft ons veel tijd gekost maar we konden deze in een dag afronden. De presentatie was een van de belangrijkste onderdelen van deze fase, naast het verslag. Hier hebben wij vooral feedback gekregen over het feit dat iedereen een gelijkere verdeling van tekst moest hebben. En dat we meer aandacht moeten besteden aan de visuele weergaven. Het was allemaal te veel van het goede. We hebben alles op school kunnen afronden onder extra tijd thuis te spenderen aan het project. We waren uitgerust en dit kwam door onze goede planningsoverzicht.

Reflectie

Deze fase vond ik erg goed gaan en ik zag de puzzelstukjes in elkaar vallen. Ik was blij dat we een diepgaand onderzoek uitgevoerd hadden en dat we zo veel tijd hebben bespaard in deze fase. Ik vind dat ik goed mee heb gewerkt en dat we vooral samen veel hebben bereikt deze week. Alle activiteiten hebben we samen ondernomen en we zijn samen uit veel problemen gekomen die ons tegenzaten. We hebben goed gecommuniceerd en we hebben goed kunnen plannen. De presentatie hadden we wel nog wat anders aan kunnen pakken. Daar hadden we misschien wat meer tijd in kunnen steken. Ik ben er van overtuigd dat deze tijd er wel was maar dat we minder lang hadden moeten blijven hangen in het mens product interactie model. Dan hadden we een veel beter spreekschema kunnen opzetten.

Toepassing

In de volgende fasen wil ik weer een standvastige planning maken waardoor we weer soepel door de activiteiten heen kunnen wandelen. We hebben veel vooronderzoek gedaan en eerst was ik hier vrij sceptisch over. Ik snapte gewoon niet goed waarom. Nu zie ik in dat dit alleen maar erg handig is en dit zou ik dus in de toekomst blijvend toe willen passen. Ook wil ik de planning nog wat scherper stellen of mijzelf aan leren dat genoeg, genoeg is en dat dus perfectie niet bestaat. Zo kunnen we nog meer werk verrichten zodat we tijd hebben voor alles.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten